راهنمای تدوین استراتژی محتوایی
راهنمای تدوین استراتژی محتوایی
هر کاری با برنامه ریزی بهترین نتیجه را به همراه خواهد داشت. بازاریابی محتوا نیز از این امر مستثنا نیست. اگر میخواهید از یک برنامه مناسب برای بازاریابی محتوا برخوردار شوید مراحل زیر را طی کنید:
چرا باید استراتژی محتوا بنویسیم؟ واقعا لازم است؟
اگر تجربه تولید محتوا در یک وبلاگ یا شبکه اجتماعی دارید حتماً هر روز فکرتان درگیر پیدا کردن موضوع بوده است. خیلی وقتها آدم گیج میشود این موضوعی که میخواهم تولید محتوا کار کنم به سایت یا صفحه من ربط دارد یا نه؟
مهمتر این که بدون استراتژی نمیدانیم کارهایی که انجام میدهیم در راستای هدفمان هست یا نه؟
بدون استراتژی، بازاریابی محتوای شما به اصطلاح باری به هر جهت حرکت میکند و هرگز نمیتوانید یک جهت مشخص داشته باشید.
بخش های مختلف استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا از بخشهای اصلی زیر تشکیل شده است:
هدفگذاری (کوتاه مدت، میانمدت و بلند مدت)
توصیف برند (هویت برند، ارزشها، ماموریت، چشمانداز و ...)
توضیح محصولات و خدمات کسبوکار یا فرد
شناخت مشتریان و مخاطب (دموگرافیک و پرسونا)
تحلیل رقبا
تحقیق کلیدواژه
نقشه سفر مشتری
راهنمای نوشتن محتوا (لحن، ساختار، سئو، رنگها و...)
کانالها و نحوه توزیع محتوا
تقویم محتوا
شاخصهای عملکرد
تمام این بخشها در قالبهای مختلفی مثل صفحه گسترده (مثل فایل اکسل)، متن، جدول، فهرست و ... نوشته میشود.
استراتژی را یکبار تدوین میکنند اما در طول انجام کار همیشه یک چشممان باید روی استراتژی باشد.
نباید از مسیر تدوین شده در استراتژی منحرف شد مگر این که شاخصهای عملکرد در گزارشهای کوتاه یا بلند مدت نشان دهد به اهداف نرسیدیم. در این حالت استراتژی را اصلاح میکنیم.
تدوین استراتژی محتوا چه مزیتهایی دارد؟
مزیتهای داشتن استراتژی محتوا آنقدر زیاد است که اگر از همان اول درستش نکنید و در ادامه به آن عمل نکنید فقط پول و وقت خود را هدر دادهاید.
به طور کلی استراتژی کمک میکند نتیجه تضمین شده و بهتری از بازاریابی مبتنی بر محتوا بگیریم. این مزیتها را میتوانیم اینطور ساده کنیم:
کاهش زمان صرف شده برای تولید محتوا
تولید محتوای هدفمند
افزایش احتمال موفقیت
برتری و جایگاهیابی نسیبت به رقبا در بازار
کاهش هزینه و زمان آموزش کارکنان
بهبود سئوی وبسایت
یکپارچگی محتوا
استراتژی چطور روی سئو تاثیر میگذارد؟
الگوریتمهای گوگل در سالهای اخیر خیلی قوی شدهاند و هر روز به درک انسانی نزدیکتر میشوند. حالا هوش مصنوعی میتواند ارتباط بین کلمات و جملهها را درک کنند. در واقع رباتهای نرمافزاری که محتوای وبسایتها را بررسی میکنند میتوانند بفهمند در چه موضوعی و با چه کیفیتی است.
گوگل تمام زورش را میزند که به انسان نزدیک شود. خندهدار است که از آن طرف برخی انسانها تمام زورشان را میزنند که بتوانند شبیه ماشین رفتار کنند. تمام کارشناسان و مهندسان گوگل میگویند محتوای خود را برای کاربران بنویسید و خیالتان راحت باشد. نیازی نیست خودتان را برای کشف بهترین ساختار گوگلپسند خسته کنید. همین که برای کاربر محتوا تولید کنید و رضایت آنها را به دست آورید گوگل هم به محتوای شما ارزش بیشتری میدهد.
البته این توصیه به این معنی نیست که تمام نکات سئو بیهوده هستند. در تمام کارهای سئو تلاش میکنیم موتور جستجوی گوگل راحتتر بتواند ما و محتوای ما را بشناسد. پس به دنبال فریب گوگل یا جادوگری نیستیم!
پس در حقیقت اگر شما کاربران و انسانها را در نظر بگیرید، آیندۀ گوگل هستید. مقصد نهایی گوگل انسان است.
جمعبندی: شما برای کاربران استراتژی محتوا مینویسید، نه گوگل و استراتژی محتوا برای کاربر نوشتن یعنی توجه گوگل را به طور ویژهای جلب کردن.
در ادامه مراحل تدوین یک استراتژی محتوا را توضیح میدهیم.
مراحل تدوین استراتژی محتوا
برای هر سایت و هر کسب و کاری که بخواهید استراتژی محتوا بنویسید، حتما لازم است که مراحل زیر را طی کنید.
تعیین هدف
ابتدا سعی کنید تا پاسخی برای این سوالات ” که هدف شما از تولید محتوا چیست و چرا نیاز دارید تا استراتژی تولید محتوا تهیه کنید ” بیابید.
پاسخ این سوالات هدف شما از این کار را به شما نشان خواهد داد و لذا گام های بعدی را بر اساس هدفی که دارید برخواهید داشت.
هدف، دقیقا شما را راهنمایی میکند که به دنبال چه چیز باشید و چه کانالهایی را برای آن بررسی کنید. در حقیقت هدف شما چراغی است که در تاریکی شما را راهنمایی میکند.
من در ادامه چند نمونه از اهدافی که میتواند مد نظر خودِ شما یا مشتریتان باشد را مثال میزنم.
- افزایش نرخ تبدیل
- افزایش ترافیک سایت
- افزیش مشارکت و تعامل کاربران در سایت شما
- برندینگ برای کسب و کار
- افزایش فروش و درآمد
البته دقت کنید که لازم نیست فقط یکی از موارد بالا را هدف بگیرید، شاید همزمان 2 یا سه مورد را بخواهید هدف قرار دهید، اما لطفا جوگیر نشوید و هدفهای غیرواقعی و نجومی تنظیم نکنید، چراکه همه کاره و هیچکاره میشوید و به هیچکدام از اهداف نمیتوانید درست حسابی برسید.
تحقیق درباره پرسونا رفتار مخاطب
لازم به ذکر است که هر محتوایی مخاطب خاص خود را دارد. اما آیا میتوانید پیش از اینکه به مخاطب خود دسترسی داشته باشید و یا او را بشناسید، محتوایی درخور نیازها و خواستههای وی تولید کنید؟ قطعا چنین چیزی ممکن نیست. اما با کمی جستجو میتوانید یک پرسونا برای مخاطب محتوای خود طراحی کنید. هر چه پرسونایی که در ذهن دارید به مخاطب واقعی شما شبیهتر باشد، استقبال بیشتری را شاهده خواهید بود.
علاوه بر آن اینکه، طیف مخاطبین شما دائما در حال تغییر و تحول هستند. بنابراین، شما نباید از یک استراتژی ثابت برای کل فرایند تولید محتوای برند خود استفاده کنید. در واقع، شما باید به فراخور تنوع پرسونای مخاطبین خود، از استراتژیهای مناسب استفاده کرده و بهترین و کارآمدترین محتوا را در اختیار آنها قرار دهید. بنابراین، از به روز رسانی پرسونای مشتریان خود غافل نشوید؛ چرا که آن بیرون رقبای زیادی هستند که به محض غفلت شما، مشتریان شما را از آن خود خواهند کرد.
همانطور که پیشتر نیز در این خصوص صحبت کردیم بسیار اهمیت دارد که مخاطبان خود را شناسایی کنید. پرسونای رفتار مخاطبان (Buyer Persona ) در واقع مرحله ای عمیق تر از شناختن ویژگی های ابتدایی مخاطبان است.
در این مرحله باید سعی کنید تا در خصوص علایق مخاطبان، مدت زمانی که در اختیار دارند، نیازهایشان، خصوصیات اخلاقی و خریداری ان ها نیز اطلاعاتی را جمع اوری کنید.
این مساله در تولید محتوایی که مناسب مخاطبانتان باشد به شما بسیار کمک خواهد کرد. به خصوص اگر شرکتی نوپا و یا استارت اپی با بودجه محدود باشید.
ممکن است که شما مارکتی باشید که تا به امروز به صورت حضوری فعالیت میکرده اید و اکنون تصمیم گرفته اید تا وارد بازار مارکت دیجیتالی بشوید.
در اینجا باید مشخص کنید که ایا مخاطبین هدف شما همان مخاطبین حضوری شما هستند و یا میخواهید ان ها را گسترش دهید و مخاطبان جدیدی را اضافه کنید؟
حسابرسی محتوایی دقیق یا دفتر برنامه ریزی دقیق محتوایی
بیشتر افراد زمانی که اقدام به تولید محتوا میکنند اولین مطالب خود را در وبلاگ خود منتشر میکنند. اما اگر قصد دارید تا محتواهای دیگری را نیز به تولید برسانید در نظر داشته باشید که به سراغ کدام دسته خواهید رفت.
به عنوان مثال اگر به صورت هفتگی در طول یکسال، مطالب و راهنمایی هایی را در وبلاگ خود منتشر میکرده اید اکنون اقدام به جمع اوری ان ها به عنوان یک کتاب کنید و ان را به صورت یک فایل قابل دانلود در وبلاگ خود قرار دهید.
اگر مدت زمان زیادی است که به تولید محتوا در سایت خود مشغول هستید میتوانید به مطالعه دقیق ان ها بپردازید و ببینید که اگر چه اقدامی را به چه صورتی انجام میداده اید نتیجه بهتری دریافت میکرده اید.
پاسخ این سوال میتواند هدف شما برای محتواهای تولیدی بعدیتان باشد. پس این هدف را با سایر اهداف تیمی شرکت خود هماهنگ کنید.
انتخاب یک سیستم مدیریتی تولید محتوا
استفاده از ابزارها برای پیشرفت در روند بازاریابی دیجیتالی به شما بسیار کمک میکند تا در طول این روند گیج نشوید و راه خود را گم نکنید.
بنابراین ابزار مناسبی را برای مدیریت محتوای تولیدی، محتوای منتشر شده، بازخوردها و نتایج در نظر بگیرید تا با تحلیل ان ها بتوانید محتوای بهتری را برای سایر محصولات خود به تولید برسانید.
ایده های حاصل از طوفان ذهنی
اکنون زمان ان است تا ایده هایی را برای تولید محتوا به دست بیاورید. این ایده ها را از روش های مختلفی میتوان به دست اورد.
یکی از قدیمی ترین روش ها استفاده از ایده هایی است که از طریق طوفان ذهن به دست امده اند. به این ترتیب که هر ایده ای که به ذهنتان میرسد را بنویسید و از میان ان ها بهترین ایده ها را برگزینید.
روش های معتبر دیگری که در این زمینه وجود دارد استفاده از وبسایت هایی است که در این خصوص فعالیت میکنند و میتوانند به شما ایده هایی را در زمینه تولید محتوا ارائه کنند.
در این مرحله باید فکر کنید و ببینید چطور میتوانید بهترین محتوا را تولید کنید. چند مورد از ابزار هایی که در این مسیر به کار شما میآیند عبارتند از:
هاب اسپات وبسایت گریدر
آیا مایلید بدانید با کسب و کار خود چند چندید و کجای مسیر بازاریابی برند خود قرار دارید این ابزار شدیدا توصیه میشود. وبسایت گریدر به شما کمک میکند مراحل مختلف اعم از محتواهای وبلاگی تا بازاریابی در فضای مجازی را به دقت مورد بررسی قرار دهید. این ابزار در نهایت، گزارشی دقیق و جزء به جزء در مورد روند کاری شما ارائه داده و شما را در مسیر بهینه سازی محتوا یاری میدهد. اگر میخواهید وبسایتتان سئو محور باشد و یا ایدههای جدیدی برای تولید محتوا کشف کنید، از این ابزار چشم بر ندارید.
بلاگ اباوت
این ابزار تا حدودی شبیه به نرم افزار مد لیپس کار میکند. اما با این تفاوت که به جای محتوای طنز، فرمتهای متداول عناوین مختلف را در اختیارتان قرار میدهد تا شما جای خالی را با موضوعاتی که در ذهن دارید پر کنید. این تکنیک طوفان مغزی به شما کمک میکند تا بتوانید موضوعاتی را برای تولید محتوا انتخاب کنید که بیشترین جذابیت را برای مخاطبین داشته باشند.به محض اینکه شما یک عنوان مناسب پیدا کردید، بلاگ اباوت آن را به فهرست “دفترچه” شما اضاافه و برای مصارف بعدی ذخیره میکند.
فیدلی
شما میتوانید با فیدلی در آن واحد هم موضوعات ترند کسب و کار خود را ردیابی کنید و هم بهترین ایدههای محتوایی را در رابطه با آنها کشف و شناسایی نمایید.
از دیگر ابزارهایی که برای پیدا کردن موضوع محتوا میتوانید به کار ببرید میتوان به Bloh Post Headline Analyzer ،BuzzSumo و hubspot’s Blog Ideas Generator اشاره کرد
انتخاب نوع محتوا
بیشمار روش وجود دارد که میتوانید در میتوانید بوسیله انها محتوا تولید کنید. در ادامه چند مورد از متداولترین فرمتها، ابزارها و قالبهایی که برای تولید محتوا به کار میروند را مشاهده میکنید:
-
پست های بلاگی
پست های بلاگی یاران دیرینه وبسایت ها هستند. شما میتوانید به طور پیوسته، با انتشار پستهای وبلاگی، مخاطبین جدیدی را به سایت خود جذب کنید. البته پستهای شما باید مورد توجه مخاطبین قرار گیرد؛ به گونهای که راغب شوند پستهای شما را در فضای مجازی با دیگران به اشتراک بگذارند. پستهای بلاگی معمولا” بین 1000تا 2000 کلمه هستند. البته عامل تعیین کننده نهایی مخاطب شماست.
-
ایبوک
ایبوکها از جمله ابزارهای مشتری سازی هستند که مخاطبین شما پس از مشترک شدن در سایت آنها را دانلود میکنند. ایبوک ها معمولا” حاوی محتوایی طولانیتر از پستها هستند و همچنین دز مقایسه با پستهای وبلاگی، کمتر منتشر میشوند. در واقع شما میتوانید از ایبوک برای جلب نظر بیشتر مخاطبین استفاده کنید. مخاطب شما پس از مطالعه یک پست بلاگی کوتاه مایل است اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کند. پس از ایبوکی که در اختیارش قرار میدهید استقبال میکند. در این مرحله، CTA به کمک شما خواهد آمد تا مخاطبین را به دانلود ایبوکهای مرتبط فرا خوانید.
-
مطالعات موردی
آیا شما به راحتی به همه اعتماد میکنید؟ طبیعتا پاسختان منفی است. اگر میخواهید بیشترین اعتماد را در مخاطب خود ایجاد کنید مطالعه موردی روش جالب و کارآمدی است. تنها کافی است که تجربه یکی از مشتریان رضایتمند برند خود را با مخاطبین سایت در میان بگذارید و نشان دهید که این مشتری خاص چطور توانسته به کمک خدمات و محصولات شما مشکلات خود را حل کند و این تجربه را با شما در میان بگذارد. مطالعات موردی در قالبهای مختلفی چون اینفوگرافی، ایبوک، پادکست و … قابل ارائه میباشد. دست شما کاملا” باز است.
-
قالب های پیشفرض
شما میتوانید با ارائه قالبهای پیشفرض به مخاطبین سایت خود به آنها کمک کنید تا در زمان خود صرفه جویی کنید. این کار یک نوع ادای احترام است که نهایتا به سود خود شما نیز تمام خواهد شد. زمانی که مخاطبین شما متوجه حسن نیت شما شود، با رغبت بیشتری مجددا به سایت شما باز خواهند گشت.
-
اینفوگرافی
یادتان هست که در دوران پیش دبستانی وقتی والدینتان برایتان کتاب داستان میخواندند، شما با تماشای تصاویر موجود در کتاب متوجه داستان میشدید؟ تصاویر تأثیر آنی و بسزایی بر قوه ادراک افراد دارند. شما با استفاده از اینفوگرافی میتوانید محتوایی تصویری در اختیار مخاطب قرار دهید. در واقع، تصاویر به شما کمک میکنند تا هر آنچه که کلمات از پس القای آن بر نمیآیند به آسانی به ذهن مخاطب خود سر دهید.
-
ویدئو
پرطرفدارترین فرمی که برای تولید محتوا پیدا میشود ویدئو است. اگر میخواهید از طریق انتشار ویدئو به بازاریابی محتوا بپردازید، در وبسایت و فضای مجازی به یک اندازه شانس استقبال خواهید داشت. البته تولید محتوای ویدئوی مستلزم زمان و هزینه بیشتری است. اما با توجه به گسترش استقبال از این دست محتواها، اگر درست هزینه کنید ضرر نخواهید کرد.
-
پادکست
لطفا این واقعیت را بپذیرید که بسیاری از افراد وقت و علاقه کافی برای مطالعه محتوای متنی و تصویری ندارند. با این گروه از مخاطبین چه باید کرد؟ شما میتوانید پادکستی حاوی هر آنچه در دیگر فرمتهای محتوای بازاریابی خود دارید در اختیار مخاطبین قرار دهید تا حین انجام کارهای مختلف با گوش دادن به آن، تصمیم بگیرند برند شما را انتخاب کنند یا خیر. همچنین میتوانید در صورت استقبال مخاطبین، مطالعات موردی خود به طور مثال مصاحبهها را نیز در قالب پادکست انجام دهید.
-
فضای مجازی
پس از اینکه طبق یک برنامه ریزی منظم، پست های خود را در وبسایت منتشر کردید میتوانید دامنه بازاریابی محتوای خود را توسعه دهید. یعنی در فضای مجازی نیز وارد عمل شده و به انتشار مجدد محتواهای خود بپردازید. مطمئن باشید که اگر حضور فعالی در فضای مجازی داشته باشید، سریع تر از آنچه فکرش را بکنید میتوانید مخاطب جذب کنید. چرا که امروزه افراد بیشترین ساعات زندگی آنلاین خود را در فضای مجازی سپری میکنند. پس به هیچ عنوان از پلتفرم های زیر و فعالیت در آنها غافل نشوید:
- فیسبوک
- اینستاگرام
- توئیتر
- لینکدین
- پینترست
- اسنپ چت
- یوتیوب
وقتی در یک یا چند مورد از پلتفرم های فوق حساب کاربری ایجاد کردید، باید محتوایی را منتشر کنید که مخاطبین شما انتظار دارند. به طور مثال مخاطبین اینستاگرام بیشتر طالب محتواهای تصویری مانند عکس ها و ویدئوها هستند. شما در پلتفرم هایی چون اینستاگرام و اسنپ چت میتوانید صمیمت بیشتری با مخاطبین خود ایجاد کنید. این در حالیست که فیسبوک و توئیتر این امکان را به شما میدهند تا دامنه مخاطبین خود را گسترش داده و به هدف افزایش ترافیک وبسایت خود نزدیکتر شوید.
انتشار و مدیریت محتوای تولیدی
استراتژی محتوا تنها محدود به نوع محتوایی که تولید میکنید نیست؛ بلکه ساختار و معماری محتوای شما را نیز شامل میشود. به طور مثال، برخی از موضوعاتی که برای مدتی ترند میشوند و مورد توجه بسیاری از بازاریابان محتوا قرار میگیرند دارای یک تاریخ انقضا هستند. شما باید طوری برنامه بازاریابی محتوای خود را تدوین کنید که دائما” به دنبال شناسایی موضوعات به روز بوده و با تولید محتواهای متنوع و مخاطب محور در رابطه با آنها به توسعه کسب و کار خود بپردازید.
زمانی که اقدام به انتشار محتوای تولیدی میکنید باید مساله زمان را نیز در نظر داشته باشید. یعنی سعی کنید تا البومی از محتواهای تولیدی خود تهیه کنید.
با استفاده از تقویم زمانی میتوانید به این منظور دست یابید. در مدت زمان مشخصی اقدام به انتشار محتواهای تولیدی خود در وبسایت و صفحات مجازی خود کنید.
این مساله که بسیاری معتقد هستند که در زمان های به خصوصی مانند تعطیلات نوروز، تبلیغات جنبه ی بسیار مهمی پیدا میکند انچنان اهمیت ندارد.
یعنی شما در تعطیلات کم اهمیت تر و کوچک تر نیز میتوانید به همان اندازه که از تعطیلات نوروز بهره میبرید بهره ببرید.
ساختن قیف بازاریابی محتوا
حالا وقت آن است که قیف محتوایی برای کسب و کار خود ایجاد کنید. شما تا پیش از این به یک درک نسبی از وضعیت مشتریان و مخاطبان خود پیدا کردید. این قیف دقیقا به شما نشان میدهد که هر مشتری کجای این قیف قرار دارد. پیش از آنکه بیشتر در این باره بحث کنم توجه شما را به تصویر این قیف جلب میکنم تا کاملتر آن را برایتان توضیح دهم.
1- آگاهی (awareness)
محتواهایی که در بالاترین سطح قیف محتوا قرار دارند، در بخش آگاهی قرار دارند. در حقیقت محتواهای این بخش برای کسانی نوشته میشوند که هیچ آگاهی از کسب و کار شما ندارند و این محتواها قرار است آنها را به صفحۀ شما بکشاند.
مخاطبان این بخش طیف وسیعی از انواع اقسام مشتریها را در برمیگیرد، پس با این اوصاف:
موضوعات محتوای شما باید از دایره کسب و کار شما خارج شود و عنوانین عمومیتری به خود بگیرد.
مثال: وبلاگ نوین، یک وبلاگ آموزش کامل دیجیتال مارکتینگ است. ما برای اینکه طیف مخاطبان بیشتری را به سمت خودمان جذب کنیم و افراد دیگری را به مرحله آگاهی از برند خود برسانیم یک مطلب در مورد قانون جذب نوشتیم. چراکه قانون جذب ماهانه سرچ بسیار زیادی داشت و البته ما سعی کردم نگاه دقیق و جامع خود را به محتوا حفظ کنیم و بر اساس آن بنویسیم.
پیشنهاد من به شما این است که در تقویم محتوایی خود که در ادامه دربارۀ آن توضیح میدهم، ماهانه یک یا دو محتوا را به موضوعات عمومیتر و به هدف awareness بنویسید. مثلا اگر کاغذ دیواری و کف پوش میفروشید، دو مطلب در مورد دکوراسیون داخلی منزل بنویسید.
2- محرک (trigger)
مخاطبان محتوا در این بخش کسانی هستند که از محصولات یا خدمات شما آگاه شدهاند و کمی ذهنشان درگیر این است که خدمات شما کدام بخش از نیازهای آنها را تامین میکند.
محتواهای شما در این مرحله باید کمی مخاطبان را قلقلک بدهد و آنها را به خرید از شما ترغیب کند.
مثال: اگر بخواهم از باز از وبلاگ خودمان مثال بزنم، ما مقالهای داریم به نام چرا باید از گوگل ادوردز استفاده کنیم. مخاطب این مقاله کسانی هستند که یک آشنایی نسبی با گوگل ادوردز دارند، اما هنوز مطمئن نیستند، که این تبلیغ به کارشان میآید یانه. ما در یک مقاله به طور کامل توضیح دادهایم که تبلیغات گوگل چه کاربردی دارد و چرا آنرا به مشتریان خود پیشنهاد میکنیم و در نهایت به آنها پیشنهاد میدهیم که برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرند.
پیشنهاد من این است که هر ماه یک مقاله هم به این موضوعات اختصاص بدهید.
3- جستجو
مخاطبان در این مرحله از قیف تصمیم گرفتهاند که در مورد محصولات شما بیشتر و دقیقتر جستجو کنند. بنابرین:
محتواهای این بخش جنبۀ آموزشی دارد و این محتواها باید جنبههای مثبت و منفی محصولات یا خدمات شما را به طور کامل پوشش دهد.
پیشنهاد من این است که حداقل دو برابر محتواهای قبلی برای این بخش انرژی بگذارید و بیشتر محتوا تولید کنید. چرا که مشتریان شما از دو سطح اولیه قیف گذشتهاند و نرخ تبدیل را در این قسمت میتوانید بالا ببرید. تمام خدمات و محصولاتتان را معرفی کنید و از جنبههای گوناگون بررسی کنید؛ حتی نقاط ضعف. از نوشتن نقاط ضعف خود اصلا نترسید، چرا که تمام محصولات و خدمات ضعفهایی دارند، وقتی شما با شجاعت از ضعفهایتان با مشتری صحبت میکنید، اعتماد کاربران را افزایش میدهید و اعتماد یکی از مهمترین اصلها برای تبدیل یک کاربر معمولی به مشتری همیشگی است.
4- توجه
مخاطبین این بخش قیف کاربرانی هستند که تصمیم به خرید گرفتهاند، اما نمیدانند کدام برند را انتخاب کنند. حالا دقیقا وقت این است که آموزشهای خود را بیشتر و دقیقتر کنید، گزینههای مختلف را پیش پای مشتری بگذارید، از مزایای کسب و کار خود بگویید، اما مدام نگویید از ما بخرید، از ما بخرید، در نهایت انتخاب را به خود او واگذار کنید. به طور مثال ما یک سامانه سایتساز به نام پرتال داریم. در مقالههایی مانند انواع سیستمهای مدیریت محتوا ما انواع سیستمها را معرفی کردهایم و مزایا و معایب آنرا به طور کامل بررسی کردیم و در نهایت هم سامانه سایتساز پرتال را همانند سایر سیستمها معرفی کردهایم و مزایا و معایب آنرا هم گفتهایم.
پیشنهاد من این است که بسته به خدمات، محصولات و بازار رقابتی حداقل ماهی دو محتوا را به این موضوع اختصاص بدهید. محتواهای این بخش شانس زیادی برای افزایش فروش شما دارند، پس اصلا سرسری از این بخش رد نشوید.
5- خرید
مخاطبین این بخش کاربرانی هستند که تصمیم گرفتهاند، از برند شما خرید کنند. حالا همه چیز مهیاست و شما با این قیف زیبای محتوا نرم نرم مخاطب را به سمت کسب و کار خود کشاندهاید و حالا کاربرانی هستند که میخواهند از شما خرید کنند.
محتواهای این بخش بیشتر از نوع کپی رایتینگ است. (کپی رایتینگ به معنای متن فروش است، اما پیشنهاد میکنم که ماجراهای کپی رایتینگ و آقای فرهاد را در وبلاگ ما از دست ندهید، چراکه مستقیما به فروش شما ارتباط دارد).
نمونههای خوبی که در این زمینه وجود دارد، مثلا سایت دیجیکالاست که توضیحات محصولاتش اکثرا کامل است، تصاویر آن کامل است و بخش نقد و بررسی کاربران که از بخشهای مورد علاقۀ من است، هم به خوبی کار میکند.
پیشنهاد من به شما در این قسمت این است که به صفحات خدمات یا محصولات خود توجه ویژهای بکنید. من کسب و کارهای زیادی دیدهام که روی مطالب وبلاگی خود سرمایهگذاری زیادی میکنند، اما هنوز صفحات خدمات و محصولاتشان ایرادات اساسی دارد، محصولات نصفه و نیمه ارائه شدهاند، توضیحات کامل نیست و مشتری را با تمام ویژگیهای محصول آشنا نمیکنند. روی این بخش تمرکز خیلی خیلی ویژهای بگذارید، تا خرید مشتری شما یک قدم بیشتر راه نیست. دستش را بگیرید و کمک کنید خریدش را انجام دهد. همینطور بخش نظرات و نقد و بررسیهای کاربران را باز بگذارید. تصاویر زیادی استفاده کنید.
6- ماندگاری
آیا تصور میکنید که با خرید مشتری از شما کار تمام است و باید بروید سراغ جذب مشتری جدید؟
اگر جوابتان منفی است که تبریک به شما. اما متاسفانه بیش از 70% از کسب و کارهای ما هنوز به قدرت مشتریان همیشگی پی نبردهاند. هنوز نفهمیدهاند که این مشتریان همیشگی چگونه بدون اینکه حتی یک ریال خرج تبلیغات کنید، برای شما تبلیغ انجام میدهند و چه تاثیر شگفت انگیزی در سود شما دارند. ما در نوین اهمیت بسیار ویژهای برای مشتریان دائم خود قائلیم. این مشتریان همان کسانی هستند که زیر مقالههای ما مینویسند که همیشه مقالههای ما را میخوانند، همیشه سایت ما را چک میکنند و به محض اینکه محتوای جدیدی بگذاریم آنرا میخوانند.
جذب این مشتریان دائم یکی از مهمترین اهداف ما در نوین بوده است و ما همیشه مقالاتی را برای این دسته مشتریان خود مینویسیم. (مثلا همین استراتژی محتوا که اینجانب مشغول نوشتن آن هستم) و البته یک مقاله کامل هم در مورد وفاداری مشتری داریم.
پیشنهاد من به شما این است که مشتریان خود را همیشه به نحوی با سایت خود درگیر نگه دارید و همیشه محتواهایی برای این دسته تولید کنید. ما در وبلاگمان مقالههای زیادی را به این بخش اختصاص دادیم. از اصول سئو، گوگل ادوردز و محتوا بسیار نوشتهایم. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که از کجا بفهمید چه محتواهایی برای مشتریان همیشگی مناسب است؟
این سوالی نیست که جوابش خیلی راحت باشد، اما بیشترین چیزی که به شما کمک میکند، تجربه و فیدبک شماست. به تدریج و با مرور زمان میفهمید که مشتریان شما به چه محتواهایی علاقهمندند و متناسب با همانها میتوانید محتواهای خود را تولید کنید.
من با این قیف در حقیقت یک مسیر برای شما تعریف کردم. یک مسیر که ابتدا از دور برای مشتری دست تکان میدهید و او را به سمت خود صدا میزنید. مشتری علامت شما را میبیند، به سمت شما میآید، یواش یواش بیشتر آشنا میشود با شما تعامل میکند، در نهایت از مشتریان شما میشود و در بهترین و فوقالعادهترین حالت از مشتریان همیشگی شما میشود.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 1631