جمعیت کشور نزدیک سیاه چاله پیر شدن
در هر کشوری نیروی جوان موتور محرکه توسعه اقتصادی آن کشور است. در ایران نیز هماکنون غالب جمعیت کشور را نیروی جوان تشکیل میدهد، اما به اعتقاد کارشناسان جمعیت کشور در سه دهه آینده پیر میشود.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر کمتر از ۱۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و ما کشوری جوان تلقی میشویم، اما کارشناسان معتقدند وضعیت چنین نمیماند و هر سال جمعیت در حال پیر شدن است، به طوری که در ۲۰ سال آینده، از پیرترین کشورهای دنیا خواهیم بود و در ۳۰ سال آینده نیز پیرترین کشور جهان هستیم به طوری که از هر ۳ نفر تقریباً یک نفر بالای ۶۰ سال سن دارد.
اخیراً برای بررسی این موضوع در مجلس شورای اسلامی طرح جوانی جمعیت و برون رفت از پیر شدن به شکل جدی مطرح شده است.
برای بررسی این طرح و روند پیر شدن جمعیت کشور، ایسنا با امیرحسین بانکی پور- نماینده مردم اصفهان در مجلس و عضو کمیسیون فرهنگی به گفت و گو پرداخت که در ادامه میخوانید:
بانکی پور گفت: طرح جوانی جمعیت کشور در مجلس ۵۲ ماده دارد که بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی با آن موافقت شده به این معنا که در صحن موضوع بررسی نمیشود و در ۹ کمیسیون مشترک مورد ارزیابی قرار میگیرد. طرح جوانی جمعیت ۳۳ جلسه طرح داشته که ۲۰ ماده آن تصویب شده است.
وی افزود: طرح جمعیت و تعالی خانواده در مجالس قبلی مطرح که ظرف یک ماه کمیسیون فرهنگی با محوریت کمیته خانواده که خودم مسئول آن هستم، این طرح را مرکز پژوهشها، مرکز تبلیغات اسلامی و شورای انقلاب فرهنگی بررسی کند و قسمتهایی که ایراد دارد را برطرف و آن را در نوبت صحن بگذارد.
تا ۳۰ سال آینده جز پیرترین جمعیت جهان خواهیم بود
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: جامعه ایران به سمت پیر شدن در حال حرکت است که آثار آن را در بازنشستگان میبینیم که حقوق آنان کفاف مخارج آنان را نمیدهد. وضعیت پیر شدن جمعیت کشور اگر به همینگونه پیش برود در ۳۰ سال آینده جز پیرترین جمعیت جهان خواهیم بود.
جمعیت پیر شود تا ۱۵۰ سال کشور نمیتواند به شرایط عادی باز گردد
بانکی پور با بیان اینکه پیر شدن جمعیت فوقالعاده برای کشور خطرناک است، تصریح کرد: این پیر شدن روزافزون جمعیت، خطرش از جنگ جهانی اول و قحطی ۱۰۰ سال پیش در ایران خطرناکتر است چراکه معمولاً هر حادثهای که در کشور رخ داده است بعد از ۸ سال جامعه به شرایط عادی خود برگشته است، اما اگر جمعیت کشور پیر شود تا ۱۵۰ سال کشور نمیتواند به شرایط عادی خود برگردد.
وی ادامه داد: نزدیک سیاهچالهای از نظر پیر شدن جمعیت کشور قرار گرفتهایم که ۶ تا ۷ سال بیشتر وقت نداریم که خودمان را از کنار این سیاهچاله عبور دهیم. هماکنون فرزند آوری دهه شصتیها را داریم که تا ۷ سال دیگر اگر از دوره دهه شصتیها بگذریم به این دلیل که دهه هفتادیها به مراتب کمتر از دهه شصتیها هستند دیگر نمیتوانیم نجات پیدا کنیم.
برنامه ۶ ساله مجلس برای حفظ جمعیت جوان
نماینده مردم اصفهان در مجلس، تصریح کرد: بنابراین مجلس در حال کار کردن روی طرح جوانی جمعیت است که با یک برنامه ۵ تا ۶ ساله تدابیری بیندیشد که این جوانی جمعیت حفظ شود. جوانان جامعه هستند که عامل خلاقیت، تلاش، رشد علمی و امنیت هستند و اگر جمعیت جوان تنزل پیدا کند کشورمان در شرایط سخت و خطرناکی قرار میگیرد.
اروپاییها اول توسعه یافتند و بعد پیر شدند
بانکی پور گفت: درست است که کشورهای اروپایی هماکنون پیر شدهاند، اما چند تفاوت با ایران دارند. پیری اروپا در یک شیب ۲۰۰ ساله رخ داد که شیب آن بسیار کم بود و جامعه کمکم توانست خودش را با آن شرایط وفق دهد. دوم اینکه اروپاییها اول توسعه یافتند و بعد پیر شدند. مانند پیرمردی که کارهایش را انجام داده است و نیاز به خلاقیت و کار کردن دیگر ندارد، اما ایران قبل از اینکه به توسعهیافتگی برسد در حال پیر شدن است.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، افزود: همچنین اروپاییها از نظر فرهنگی و مهاجرپذیری مشکل پیر شدن جمعیت خود را به نوعی حل کردهاند در حالی که فرهنگ ایران نمیتواند اقتضا کند که جوانان کشورهای مختلف به ایران بیایند و کارهای جامعه ایرانی را انجام دهند. به همین دلایل مجلس تصمیم گرفت این مشکل را حل کند، البته از ۱۰ سال پیش این موضوع مطرح بود که دولت و مجلس با یکدیگر همکاری نکردند و طرح جوانی جمعیت بلاتکلیف ماند.
به زودی طرح جوانی جمعیت به شکل قانون در میآید
وی افزود: اما در مجلس یازدهم با اراده قوی طرح جوانی جمعیت دنبال خواهد شد که دولت هم در این خصوص همکاری لازم را دارد و به زودی به شکل قانون درخواهد آمد. حدود ۲۱ مانع برای رشد جمعیت دیده شده که یکی از این موانع مشکلات ازدواج است.
بانکی پور گفت: قانون تسهیل ازدواج در سال ۱۳۸۴ به تصویب مجلس رسیده و در آن به واگذاری «مسکن موقت به جوانان تازه ازدواج کرده و در اختیار قرار دادن سالنها و تالارهای دولتی برای مراسم عروسی تأکید شده است. مجلس باید به عنوان ناظر اجرایی شدن موارد مندرج در این قانون از دولت و نهادهای مربوطه پیگیری کند و در صورت لزوم برای اجرای آنها قانون تصویب کند.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 978