بازاریابی رسانههای اجتماعی (Social Media Marketing)
SMM که مخفف عبارت Social Media Marketing که به معنای بازاریابی رسانه های اجتماعی است، یکی از روشهای دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود. در صورت بازاریابی مناسب در این شبکهها، میتوانید حجم زیادی از مخاطبان را جذب کرده و به کسبوکار خود رونق ببخشید.
از وقتی فیسبوک آمد، شبکههای اجتماعی روز به روز محبوبتر شدند و اعضای آن را اگر قبلا فقط نوجوانان و جوانان تشکیل میدادند، حالا دیگر از همه سنها و جنسیتها و فرهنگها و سلیقهها میبینیم که حداقل در یکی از این شبکهها عضو هستند. این جاست که کم کم مفهومی به نام بازاریابی رسانههای اجتماعی آمد؛ به این معنا که:
بازاریابی رسانههای اجتماعی، یکی از روشهای بازاریابی آنلاین است که ما سعی میکنیم تا با حضور فعال در آنها، مخاطب را با برند خودمان درگیر کنیم؛ برخی از اهداف بازاریابیمان را تحقق بخشیم؛ بازدید وبسایتمان را افزایش دهیم؛ و یا وضعیت سئو وبسایتمان را بهبود بخشیم.
از اصلیترین اهداف فعالیت ما در رسانههای اجتماعی این است که محتوایی تولید کنیم که برای مخاطب جذاب باشد و حتی الامکان آن را در صفحه شخصی خودش به اشتراک بگذارد و با این کار بتوانیم این دو مورد را افزایش دهیم:
- آگاهی از برندمان
- دسترسی مخاطب (Customer Reach)
SMO یا بهینهسازی رسانههای اجتماعی (Social Media Optimization)
SMO، یکی از اصلیترین بخشهای بازاریابی رسانههای اجتماعیست. شبیه سئو (SEO) یا همان بهینهسازی وب سایت برای موتورهای جست و جوست. در این روش ما سعی میکنیم تا از طریق یک سری اقدامات، مخاطبانی هدفمند را به سمت صفحاتمان روانه کنیم.
بهینهسازی رسانههای اجتماعی به دو روش انجامپذیر است:
- از طریق محتوای سایت: از طریق مقالاتمان به صفحات اجتماعیمان لینک بدهیم، دکمههای اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی برای هر مقاله قرار دهیم، و در بخشهای مختلف سایتمان، از مخاطب بخواهیم که ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کند.
- تولید پست و هشتگ: محتوای مناسب (پست+توییت+ویدیو و…) و با هشتگهای مرتبط با کسب و کارمان را به طور مداوم تولید کنیم.
سوء تفاهم: برخی میگویند هشتگ زدن کاری بیدلیل است و برای مثال هیچکس نمیآید #بازاریابی_اینترنتی یا #دکوراسیون_داخلی را جست و جو کند تا بخواهد ما را بیابد.
اشتباه نکنید! شما (لزوما) این هشتگها را برای دیده شدن در نتایج نمیزنید!
ببینید، فرض کنید شما در اینستاگرام، پیجی راجع به آشپزی دارید. اگر هشتگهای مربوط به آشپزی را بزنید، و مقداری هم طرفدار برای خودتان داشته باشید؛ به احتمال زیاد، اینستاگرام شما را به دیگر اشخاصی که دیگر پیجهای آشپزی را دنبال و لایک میکنند، معرفی خواهد کرد (حالا یا در بخش جست و جو یا هر جای دیگر).
یا مثلا هشتگ زدن در گوگل پلاس برای سئوی سایتتان بسیار مفید است و…
بازاریابی رسانههای اجتماعی، نوعی CRM
بازاریابی رسانههای اجتماعی کمکتان میکند تا ارتباط بهتری را با مخاطبانتان برقرار کنید.
- مشتری خواهد توانست در این رسانهها با شما صحبت کند.
- کامنت بزند و جواب دریافت کند.
- میتواند صدایش را به گوش شما برساند.
- احساس خواهد کرد که کسانی هستند که صدایش را بشنوند و او را درک کنند.
- می تواند با هشتگ شما، پستی انتقادی یا تشکرآمیز منتشر کند.
این شاخه از دیجیتال مارکتینگ، یعنی بازاریابی رسانههای اجتماعی به شما کمک میکند که مشتریان فعلی و بالقوه خودتان را بهتر بررسی کنید؛ چون شما با آنها در ارتباطی نزدیکتر از قبل هستید!
در رسانههای اجتماعی چه کار کنیم؟
بعد از این که تصمیم گرفتید تا در رسانههای اجتماعی فعالیت کنید باید:
- اهداف خود را از حضور در این رسانهها شفافسازی کنید..
- استراتژی خود را برای حضور در این عرصه تدوین کنید.
- رسانههای مدنظرتان را انتخاب کنید؛ فیسبوک، اینستاگرام، تلگرام و…
- وقت اجرا کردن است!
مراحل حضور و مارکتینگ در شبکههای اجتماعی را میتوان بهصورت خلاصه به شکل زیر بیان کرد:
1- عضویت در شبکههای اجتماعی
با توجه به اهداف کسبوکارتان، پلتفرم موردنظر خود را انتخاب و در آن عضو شده و یک حساب کاربری برای کسبوکارتان بازکنید. قبل از برنامهریزی و اجرای استراتژی، ابتدا به نکات زیر توجه کنید:
هدف از حضور در شبکههای اجتماعی چیست؟
برای عضویت در شبکههای اجتماعی، چه چیزهایی نیاز است؟
آیا شبکههای اجتماعی شما ازلحاظ محتوا، عکس، طراحی، URL و … بهینه شده است؟
کدام شبکه در حال حاضر برای شما مفیدتر است؟
پروفایل شما در مقایسه با پروفایل رقبا چگونه است؟
2- مشخص کردن مشتری ایده آل
در این مورد هرچه مشتری نهایی را دقیقتر توصیف کنید، بهتر خواهد بود. بهعنوانمثال، اگر مخاطبان هدف شما والدین ساکن تهران باشد، هدفمندی خوبی است، اما اگر بتوانید جزئیات بیشتری مانند سن و سطح درآمد را نیز بهعنوان معیارهای انتخاب خود قرار دهید، به کسبوکار شما کمک شایانی خواهد کرد. در صورت انتخاب مخاطبین هدف اشتباه، مارکتینگ با شکست مواجه خواهد شد. برای یک انتخاب صحیح و مناسب ابتدا معیارهای زیر را در مورد افراد بررسی کنید:
سن
محل سکونت
عنوان شغلی
درآمد
بیشترین شبکههای اجتماعی مورداستفاده
3- مشخص کردن موقعیت در شبکه اجتماعی
پس از ایجاد حساب کاربری در شبکههای اجتماعی، باید موقعیت حضور خود در این شبکهها را بهگونهای تثبیت کنید که نشاندهنده قصدتان از این حضور و منعکسکننده برند شما باشد. برای این کار، مشتریان ایده آل خود را نیز در نظر بگیرید. در صورت مشخص نکردن هدف حضور در شبکههای اجتماعی و انتشار پستهای عمومی بهصورت رندوم و بیهدف، این استراتژی با شکست مواجه خواهد شد؛ زیرا مردم همیشه افراد متخصص در یک حوزه را دنبال میکنند نه افرادی که بهصورت عمومی فعالیت میکنند.
4- ایجاد و تنظیم محتوای درگیر کننده
متأسفانه، بسیاری از کسبوکارها مستقیماً و بدون انجام مراحل قبل، اقدام به اجرای این مرحله میکنند. با در دست داشتن اطلاعاتی نظیر مشتریان ایده آل و هدف از حضور برای این مشتریان، ایجاد محتوای مربوطه آسان به نظر میآید.
-
انواع محتوا در شبکه های اجتماعی
-
تصویر
-
ویدئو
-
پستهای وبلاگ
-
اخبار شرکت
-
اینفوگرافیک
-
کتابها یا eBook
-
مصاحبهها
محتوا اشکال مختلفی دارد، اما شما باید از محتوایی استفاده کنید که همراستا با اهداف مشخصشده برای مشتریان ایده آل و مهارتهای شما باشد. در نظر گرفتن محتوای باکیفیت، جذاب و مرتبط باید در اولویت قرار گیرد. بهمنظور مشخص شدن زمان، فرکانس و موضوعات پست کردن هر محتوا، پیشنهاد میشود که یک تقویم محتوا ایجاد کرده و طبق آن عمل کنید. همواره کیفیت محتوا را نسبت به کمیت آن در اولویت قرار دهید.
5- تعیین شاخصهای کلیدی موفقیت (KPI)
بهمنظور پی بردن به میزان موفقیت حضور خود، نیاز به تعریف و اندازهگیری فاکتورهایی است. علاوه بر میزان موفقیت استراتژی، باید تأثیرگذاری زمان و پول صرف شده برای این استراتژی را نیز اندازه گرفت. برخی از شاخصهایی که باید اندازهگیری شوند شامل موارد زیر است:
-
نرخ تبدیل
-
زمان صرف شده در صفحات وبسایت
-
(mention)، ذکر کردن نام برند
-
تعداد کل اشتراکگذاری
-
تعداد بازدید
6- سرمایهگذاری روی ابزار مدیریت شبکههای اجتماعی
اغلب بازاریابان بهمنظور افزایش سود خود، از ابزارهایی برای مدیریت شبکه های اجتماعی استفاده میکنند. استفاده از این ابزار ها باعث تسهیل استفاده از این شبکهها میشود. یکی از مزایای این ابزارها، امکان زمانبندی انتشار پستها است. برای عملکرد مناسب، ابزار مدیریت خود را با تقویم محتوایی که در مرحله قبل ایجاد کردهاید، هماهنگ کنید.
7- دنبال کردن، آنالیز، بهینهسازی
میتوان گفت که این مرحله، مهمترین نقش در موفقیت کسبوکارها در رسانههای اجتماعی را دارد. بااینوجود، بسیاری از بازاریابان از آزمونوخطا استفاده میکنند که ممکن است همواره نتیجه دقیقی را از این کار به دست نیاورند؛ اما دنبال کردن (track) نتایج، تجزیهوتحلیل دادههای بهدستآمده و ایجاد تغییرات برای بهینهسازی نتایج بهترین راهحل ممکن است.
در نظر داشته باشید، بازاریابی در رسانههای اجتماعی، کار ثابتی نیست و همواره در حال تغییر است و شما نیز باید خود را با این تغییرات همگام سازید؛ بنابراین، یک استراتژی ایجاد کرده و با گذر زمان و به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد کسبوکار و مخاطبین خود، بهصورت مداوم آن را بهینه سازید تا بهترین نتیجه را به دست آورید.